flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Триває підготовка судових розпорядників місцевих та апеляційних судів

23 січня 2024, 10:40

До онлайнового навчання, що проводиться викладацьким складом за стандартизованою навчальною програмою Національної школи суддів України, долучився й судовий розпорядник Рівненського апеляційного суду Роман Кушнір.

Навчання проводиться впродовж чотирьох днів, із 22 по 25 січня. У переліку освітніх тем — найактуальніші для підвищення рівня кваліфікації судових розпорядників.

Вчора Олена Панченко, суддя Авдіївського міського суду Донецької області, доктор філософії в галузі знань «Право», розповіла працівникам судів про правовий статус осіб з інвалідністю, про загальні поняття про людей з інвалідністю та інвалідність, про особливості спілкування працівників апарату суду з особами, які мають інвалідність, зокрема, з порушеннями зору, слуху, психічними та інтелектуальними порушеннями, а також про уроки особливого етикету.

Тетяна Аілінчій, заступник директора Львівського регіонального  відділення, обговорила зі слухачами принципи надання невідкладної допомоги постраждалим особам: первинний огляд потерпілого, першу допомогу, невідкладні та критичні стани, їх види, надання першої допомоги при різних видах критичних станів.

Про запровадження сервісів для вразливих груп населення зі слухачами подискутувала Віра Олійник, помічниця судді Нововоронцовського районного суду Херсонської області.

Насамкінець Євген Нестеренко, суддя Першотравневого районного суду міста Чернівці, презентував лекцію, у якій йшлося про прояв неповаги до суду, правові підстави, аспекти та особливості складання судовими розпорядниками протоколів про адміністративні правопорушення за прояв неповаги до суду.

Сьогодні навчальну естафету підхопили викладачі НШСУ Олег Крижановський, суддя Малиновського районного суду м. Одеси, Андрій Маслюк,  заступник начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів, доктор психологічних наук, Валентина Маліновська, суддя Шевченківського районного суду міста Києва, та Інна Німас, керівник апарату Приморського районного суду м. Одеси.

Учасники заходу вже розпочали обговорення порядку доставки до суду особи, щодо якої вжито заходів безпеки; дій судового розпорядника під час дистанційного проведення процесуальної дії з особою, щодо якої застосовано заходи безпеки; проведення інструктажу  для особи, яка знаходиться під захистом; послідовність виклику та переведення з ВК до СІЗО обвинувачених, засуджених для судового розгляду та ознайомлення з матеріалами справи згідно положень КПК України; взаємодію служби судових розпорядників з конвойною службою, Національною поліцією України та Національною гвардією України; вплив стресу на психічне здоров’я; пошук ресурсів для розвитку життєстійкості; проходження публічної (державної) служби в умовах воєнного стану. Слухачі проаналізують зміни до трудового законодавства України; опрацюють алгоритм дій судового розпорядника у разі загрози збройного нападу чи обстрілу; взаємодію судового розпорядника зі Службою судової охорони та працівниками правоохоронних органів у разі настання надзвичайної  ситуації.

Завтра, під час спілкування з суддею Нововоронцовського районного суду Херсонської області Вячеславом Каневським, судові розпорядники удосконалюватимуть знання з антикорупційного законодавства та практики його застосування  щодо державних службовців органів судової влади.

Із суддею Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Ігорем Чорним подискутують про захист персональних даних та комплекс системи захисту інформації.

Із директором відділу «Вінницький навчальний центр», доктором юридичних наук Оленою Мілієнко — про статус працівників служби розпорядників; про Положення про службу судових розпорядників та організацію її діяльності, а також сучасні форми та методи роботи, що можуть покращити виконання службових обов’язків судовим розпорядником.

Завершить навчальний день суддя Першотравневого районного суду міста Чернівці Євген Нестеренко, презентувавши лекцію про гендерні аспекти в роботі суду.

25 січня судові розпорядники спілкуватимуться з помічницею судді Приморського районного суду  м. Одеси,  кандидатом юридичних наук, Ольгою Лещенко, головним спеціалістом-психологом відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Анжелікою Фарафоною, начальником відділу з питань персоналу управління з організаційного забезпечення Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду Яною Усенко та Тетяною Золотніковою, заступником директора Одеського регіонального відділення, яка проведе анкетування слухачів курсу.

Викладачі НШСУ обговорять із працівниками апаратів судів питання, що виникають при проведенні судового засідання в режимі відеоконференції; порядок бронювання та підтвердження майданчиків з іншими судами; вжиття судовим розпорядником заходів безпеки щодо недопущення виведення з ладу засобів фіксування судового процесу особами, присутніми в залі судового засідання; дії судового розпорядника у разі пошкодження учасниками судового розгляду судових справ, майна суду, способи усунення наслідків завданих збитків, дії для забезпечення відновлення матеріальних та оборотних цінностей; методи та психологічні прийоми для розпізнавання психічних відхилень у відвідувачів та попередження виникнення конфліктних ситуацій з такими особами у суді; професійний розвиток працівників апаратів судів: потреби у навчанні та планування навчання; порядок проведення оцінювання результатів службової діяльності державних службовців.