flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Пенсіонера Міністерства оборони України підозрюють у сприянні військовослужбовцям уникнути участі у воєнних діях (ВІДЕО)

22 березня 2024, 10:14

63-річному уродженцеві російської федерації, який раніше очолював один із районних територіальних центрів комплектування та спеціальної підготовки Рівненщини, інкримінують одержання неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, поєднане з вимаганням такої вигоди. І якщо підозра у ході досудового розслідування підтвердиться — йому та його спільникові загрожує покарання у виді позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з конфіскацією майна.

Наразі орган досудового розслідування задокументував кілька епізодів у цьому кримінальному провадженні за підозрою П. у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28 ч. 3 ст. 369-2, ч. 3 ст. 369-2 Кримінального кодексу України. Крайнє з них вчинене 5 березня 2024 року. Підозрюваний, діючи умисно й усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, за попередньою змовою з начальником терапевтичного відділення однієї з військових частин, з метою впливу на посадових осіб, що уповноважені на виконання функцій держави, перебуваючи поблизу комунального підприємства на вулиці Дубенській у Рівному, вимагав та одержав від військовослужбовця за встановлення групи, що звільнила б його від участі у війні, неправомірну вигоду в розмірі 7 400 доларів США.

7 березня місцевий суд задоволив клопотання слідчого про застосування до підозрюваного П. запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб. Також суд визначив альтернативний запобіжний захід — заставу в розмірі 908 тисяч 400 гривень.

Не погодившись із таким суворим запобіжних заходом, захисник підозрюваного оскаржив рішення слідчого судді місцевого суду в апеляційному порядку. Просив скасувати його та обрати запобіжний захід у вигляді домашнього арешту в нічний час.

Серед аргументів для звільнення чоловіка з-під варти — його вік та стан здоров’я, який погіршився в Слідчому ізоляторі. Захисник додав, що його довіритель торік наприкінці грудня оперувався, тому потребує спостереження лікарів, а відповідних спеціалістів у місці несвободи немає. Також просив урахувати непомірну заставу, яку суд першої інстанції визначив для 63-річного підозрюваного.

Оскільки прокурор у судове засідання не з’явився, апеляційний суд не зміг з’ясувати його позицію щодо апеляційної скарги.

Зважаючи на тяжкість злочину, вчиненого під час воєнного стану, Рівненський апеляційний суд ухвалу слідчого судді місцевого суду про застосування до підозрюваного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб (до 4 травня 2024 року) із визначенням застави в розмірі 908 400 гривень залишив без змін, а апеляційну скаргу захисника — без задоволення.

Додамо, що інший фігурант справи, начальник терапевтичного відділення однієї з військових частин, вийшов з-під варти, внісши заставу, яку визначив місцевий суд (908 400 гривень).

Детальніше — в сюжеті журналістки ТРК «Рівне 1» Ольги Данілюк, оператор Володимир Захаров