flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У суді переконував, що у день смертельної аварії алкогольні напої не вживав

27 березня 2020, 10:17

Обвинувачений у порушенні правил дорожнього руху запевняв колегію суддів Рівненського апеляційного суду, що у день дорожньо-транспортної пригоди, внаслідок якої загинула його близька людина, не перебував у стані алкогольного сп’яніння.

Під час судового розгляду з’ясувалося, що смертельна аварія трапилася 25 серпня 2017 року в напрямку автодороги Київ-Чоп, поблизу с. Рясники Гощанського району. 39-річний рівнянин Василь, на автомобілі «Volkswagen Golf» проявив неуважність до дорожньої обстановки та не впорався із керуванням. В результаті чого виїхав транспортним засобом за межі проїзної частини на праве узбіччя, де відбулося його перекидання.

Внаслідок ДТП 28-річна пасажирка Оксана померла у автомобілі швидкої медичної допомоги.

17 грудня 2019 року Рівненський районний суд визнав Василя, який у день аварії перебув за кермом у стані алкогольного сп’яніння, винуватим за ч.2 ст. 286 Кримінального кодексу України (порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинили смерть потерпілої), призначивши обвинуваченому покарання у виді позбавлення волі на строк 3 роки з позбавленням права керування транспортними засобами строком 2 роки.

Вирок місцевого суду у Рівненському апеляційному суді оскаржив захисник. Він звертав увагу суду на те, що судом першої інстанції помилково визнано обставину, яка обтяжує покарання – вчинення злочину у стані алкогольного сп’яніння. Крім того, при призначенні покарання судом не в повній мірі взято до уваги те, що обвинувачений внаслідок ДТП і сам зазнав тяжких тілесних ушкоджень та отримав інвалідність 3 групи. Просив вирок в частині призначеного покарання змінити та призначити покарання із застосуванням ст.75 КК України. Виключити з вироку покликання на обтяжуючу вину обставину – вчинення злочину у стані алкогольного сп’яніння.

 Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Рівненського апеляційного суду, вивчивши матеріали кримінального провадження, заслухавши доводи обвинуваченого та його захисника, думку прокурора, пояснення потерпілого, який наполягав на реальному покаранні для обвинуваченого, вирок суду першої інстанції залишила без змін, а апеляційну скаргу захисника — без задоволення.

  

Суд апеляційної інстанції виходив з того, що обвинувачений Василь вчинив злочин у стані алкогольного сп’яніння, що підтверджується матеріалами кримінального провадження, внаслідок якого загинула людина. Тому, покарання — 3 роки позбавлення волі, яке є мінімальним за ч.2 ст.286 КК України — відповідає ступеню тяжкості вчиненого злочину та особі обвинуваченого, і є необхідним та достатнім для його виправлення й попередження нових кримінальних правопорушень.