flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як запобігти зловживанню процесуальними правами учасниками кримінального провадження

17 січня 2024, 12:20

Про механізми, а також про національне право та міжнародну практику у цій сфері під час онлайн-семінару подискутували помічники суддів місцевих загальних та апеляційних судів, Верховного Суду, Вищого антикорупційного суду. До начального заходу, організованого Національною школою суддів України, долучилась помічниця судді Рівненського апеляційного суду Алевтина Краснова.

Викладачі семінару Андрій Подзіров, суддя Луцького міськрайонного суду Волинської області, Андрій Рябішин, суддя Полтавського апеляційного суду, Вадим Кулєбякін, суддя Чемеровецького районного суду Хмельницької області, Ірина Тесленко, суддя Солом’янського районного суду міста Києва, Ольга Гіда, суддя Довгинцівського районного суду Кривого Рогу Дніпропетровської області, Юлія Іваніна, суддя Дніпровського районного суду міста Києва, кандидат юридичних наук, та Ігор Чорний, суддя Жовтневого районного суду Кривого Рогу Дніпропетровської області залучили слухачів семінару до обговорень практичного аспекту й проаналізували національне право та міжнародну практику запобіганню зловживання процесуальними правами учасниками кримінального провадження.

Жваву дискусію викликала й тема відповідальності за неповагу до суду. Отже, відповідно до ст. 129 Конституції України за неповагу до суду чи судді винні особи притягаються до юридичної відповідальності.

Прояв неповаги до суду чи судді з боку осіб, які є учасниками процесу або присутні в судовому засіданні, має наслідком відповідальність, установлену законом (ст. 50 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»).

Кодексом України про адміністративні правопорушення прояв неповаги до суду регулюється ст. 185-3, а саме:

- неповага до суду, що виразилась у злісному ухиленні від явки в суд свідка, потерпілого, позивача, відповідача або в непідкоренні зазначених осіб та інших громадян розпорядженню головуючого чи в порушенні порядку під час судового засідання, а так само вчинення будь-ким дій, які свідчать про явну зневагу до суду або встановлених у суді правил, — тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі діяння, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, — тягнуть за собою накладення штрафу від ста п’ятдесяти до двохсот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти процентів заробітку, або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб.

Злісне ухилення експерта, перекладача від явки в суд — тягне за собою накладення штрафу від двадцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Невиконання поручителем зобов’язань, покладених судом під час провадження у справах за адміністративними позовами з приводу затримання та видворення іноземців та осіб без громадянства, — тягне за собою накладення штрафу від ста п’ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Також судами можуть застосовуватися попередні засоби впливу на порушників, що проявляються у вигляді попередження або видалення із зали судового засідання.