flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Рівненському апеляційному суді підбили підсумки здійснення судочинства у 2023 році місцевими загальними судами та апеляційним судом області

22 березня 2024, 13:41

Доповідали голова Рівненського апеляційного суду Олег Полюхович, начальник Територіального управління  Державної судової адміністрації України в Рівненській області Віктор Вдовиченко, начальник Територіального управління Служби судової охорони у Рівненській області Віктор Мороз, а також заступник голови апеляційного суду Степан Шимків та секретарі цивільної й кримінальної судових палат суду апеляційної інстанції Надія Ковальчук і Тетяна Збитковська.

Голова апеляційного суду Олег Полюхович у своєму виступі увагу присутніх зосередив на інформації про стан здійснення судочинства апеляційним та місцевими судами Рівненської області у 2023 році, детальніше зупинився на загальних показниках руху справ та матеріалів, а також на завантаженості суддів апеляційного суду. Доповідач зазначив, що у  2023 році на розгляді суду апеляційної інстанції перебувало 6 231 судова справа та матеріал. За цей період із числа справ, що перебували на розгляді, до суду надійшли 5 572 судові справи та матеріали. В порівнянні з аналогічним періодом минулого року кількість справ, що надійшли на розгляд  суду, збільшилась на 27,71%  (у  2022 році надійшло 4 363 справи та матеріали).

— Як і торік, серед справ, що надійшли на розгляд до суду, переважають справи та матеріали кримінального судочинства (64,07%), — уточнив Олег Іванович. — Оскільки тривалий час не вирішується питання про призначення нових суддів, обрання суддів на посади безстроково та переведення суддів, зростає навантаження на суддів, які мають повноваження та негативно впливає на оперативність розгляду справ. Так, середньомісячне надходження  у 2022 році на одного суддю становило 22,02 справи (розрахунок здійснено на чисельність суддів апеляційного суду, яка відповідно до наказу ДСА України, становить 23 судді). Фактично працювали 8 суддів (до 05.06.2023 року – 10 суддів), середньомісячне надходження справ та матеріалів на одного суддю у 2023 році становило 56,28 справ та матеріалів. Зокрема, на судову палату з розгляду кримінальних справ – 28,18 справ (фактично працювали 3 судді); на судову палату з розгляду цивільних справ – 18,59 справ (працювали – 7 суддів); на  суддів, які розглядають апеляційні скарги у справах про адміністративні правопорушення — 17,61 справ (4 судді); на слідчих суддів (5 суддів)  —48 матеріалів.

Начальник Територіального управління Державної судової адміністрації України в Рівненській області Віктор Вдовиченко проінформував про стан організаційного та матеріально-технічного забезпечення судів Рівненської області, озвучив актуальні проблемні питання діяльності судів та особливості розгляду справ в умовах воєнного стану.

Начальник Територіального управління Служби судової охорони у Рівненській області Віктор Мороз зазначив, що для судових охоронців по всій країні 2023-й, як і попередній,  став роком перевірки на витримку, професійність та злагодженість. Він прозвітував про діяльність очолюваного Управління.

Степан Шимків, заступник голови Рівненського апеляційного суду, обговорив із присутніми проблемні питання цивільного судочинства, які подали місцеві суди на нараду. Зокрема, мова йде про практику розгляду справ щодо порушення правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями, тютюновими виробами, електронними сигаретами та рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, пристроями для споживання тютюнових виробів без їх згоряння (ст.156 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Суддя-секретар судової палати з розгляду цивільних справ Рівненського апеляційного суду Надія Ковальчук увагу присутніх зосередила на проблемних питаннях щодо розгляду справ, у яких відповідачем є внутрішньо переміщені особи, а також справ про встановлення фактів, зокрема, пов’язаних із відстрочкою мобілізації.

Тетяна Збитковська, суддя-секретар судової палати з розгляду кримінальних справ (проваджень), узагальнила судову практику про розгляд справ про адміністративні правопорушення, передбачені ст. 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення (вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасово перебування) та подискутувала з суддями про проблемні питання щодо розгляду справ за ст. 126-1 Кримінального кодексу України (домашнє насильство).

Ще однією темою, яку обговорили судді у ході наради, котра, як і згадані вище, вимагають застосування єдиної судової практики при прийнятті рішень — це самовільне залишення військової частини або місця служби (ст. 172-11 КУпАП). Озвучив її голова апеляційного суду Олег Полюхович.

Насамкінець судді опрацювали проєкти нормативів кадрового, фінансового, матеріально-технічного та іншого забезпечення.

Довідково: у 2023 році місцеві суди Рівненської області розглянули 77 021 справу та матеріал. Зокрема:

- 3 347 кримінальних проваджень;

- 23 940 матеріалів у порядку кримінального судочинства;

- 26 401 справу про адміністративні правопорушення;

- 19 095 цивільних справ;

- 2 988 матеріалів у порядку цивільного судочинства.