flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Волинянку підозрюють у незаконному переправленні осіб через державний кордон України

26 березня 2024, 14:25

Їй та ще трьом особам інкримінується значна кількість епізодів неправомірної діяльності за ч.ч.2,3 ст. 332 Кримінального кодексу України. Підозрюваним загрожує покарання у виді позбавлення волі на строк від семи до дев'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Орган досудового розслідування підозрює фігурантів кримінального провадження у тому, що вони за попередньою змовою групою осіб із корисливих мотивів, у воєнний час незаконно переправляли чоловіків призовного віку за межі України.

Водії реєструвалися у системі «Шлях» та двома бусами марки «Volkswagen Crafter», які належать фізичній особі-підприємцеві, що займається діяльністю в Березнівському районі, виїжджали до Польщі і не поверталися. Завданням підозрюваної було перегнати транспортні засоби до України.    

Слідчий у місцевому суді клопотав про обрання підозрюваній запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, однак слідчий суддя суду першої інстанції відмовив у його задоволенні та обрав запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту строком на 60 діб, зобов’язавши підозрювану виконувати низку процесуальних обов’язків, а також здати на зберігання до відповідних державних органів державної влади паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд і в’їзд в Україну.

Захисник підозрюваної оскаржив ухвалу слідчого судді суду першої інстанції до Рівненського апеляційного суду, просив її скасувати та обрати його підзахисній більш м’який запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання. Зауважив, що його довірителька раніше не судима, має постійне місце проживання та неповнолітню дитину і зобов’язується дотримуватися своїх процесуальних обов’язків, що підтримано особою, в інтересах якої подано апеляційну скаргу.

Прокурор заперечив проти задоволення апеляційної скарги захисника підозрюваної і зауважив, що жінці та її спільникам інкримінуються вчинення тяжкого злочину та значна кількість епізодів неправомірної діяльності під час воєнного стану, досудове розслідування провадження не завершено, а тому підстави для скасування оскаржуваної ухвали слідчого судді місцевого суду відсутні.

Рівненський апеляційний суд, оцінивши в сукупності всі обставини справи, погодився з думкою прокурора та залишив оскаржувану ухвалу слідчого судді суду попередньої інстанції, якою жительці Волині обрано запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту до 4 квітня 2024 року, без змін, а апеляційну скаргу захисника — без задоволення.