flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Водії транспортних засобів вправі розраховувати на те, що й інші учасники виконують правила дорожнього руху

02 квітня 2024, 15:29

Рівненський апеляційний суд скасував постанову місцевого суду про притягнення водія автомобіля «Renault Master» до адміністративної відповідальності, оскільки саме інший учасник дорожнього руху став винуватцем зіткнення, здійснюючи маневр обгону транспортних засобів у місці дії горизонтальної розмітки 1.1, яка  поділяє транспортні потоки протилежних напрямків на дорогах з двома чи трьома смугами руху в обох напрямках, а відтак забороняє вчинення такого маневру.

Цей інцидент стався цьогоріч у січні на автодорозі Устилуг-Луцьк-Рівне, що в межах Рівненського району. 65-річний водій, керуючи автомобілем «Renault Master», під час виконання маневру повороту ліворуч допустив зіткнення з автомобілем «Volkswagen», який також здійснював обгін декількох попутних автомобілів, рухаючись у попутному напрямку зустрічною смугою руху. Обидва транспортні засоби отримали механічні пошкодження, а їх власники зазнали матеріальних збитків.

Працівники патрульної поліції, які прибули на місце аварії, склали адміністративні протоколи на обох водіїв.

Місцевий суд визнав їх винними у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 124 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі — КУпАП), та стягнув штраф, передбачений санкцією цієї статті.

Захисник водія автомобіля «Renault Master» оскаржив судове рішення до Рівненського апеляційного суду, просив скасувати постанову, а провадження у справі відносно його довірителя закрити за відсутністю в його діях складу інкримінованого правопорушення. Увагу апеляційного суду адвокат звернув на те, що саме водій автомобіля «Volkswagen» винен в аварії, оскільки здійснював маневр обгону в забороненому місці, що перебуває у причинно-наслідковому зв’язку із настанням ДТП.

Рівненський апеляційний суд, вивчивши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, заслухавши думку учасників судового розгляду, погодився з позицією сторони захисту й задовольнив апеляційну скаргу, скасувавши оскаржувану постанову через відсутність в діях водія автомобіля «Renault Master» складу адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 124 КУпАП,.

На місці аварії водій автомобіля «Volkswagen» дав пояснення працівникам поліції, і вони долучені до матеріалів справи, що виконував маневр обгону. Обігнавши три автомобілі, мав намір обігнати ще й «Renault Master», за кермом якого перебував апелянт, котрий  неочікувано ввімкнув лівий поворот та розпочав маневр повороту ліворуч, під час якого й відбулося зіткнення.

Зрештою, у схемі ДТП, яку без зауважень підписали учасники руху, зазначається, що саме водій автомобіля «Volkswagen» здійснював обгін транспортних засобів у місці дії горизонтальної розмітки 1.1, яка забороняє вчинення такого маневру.

Рівненський апеляційний суд, приймаючи рішення на користь водія «Renault Master» вкотре наголошує, що і він, і всі учасники руху повинні виконувати правила дорожнього руху (1.4 ПДР України), а також вправі розраховувати на толерантність один до одного, що убезпечить кожного від неприємностей та трагічних випадків на автошляхах.