flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Степан Шимків: «Будь-яке рішення суду буде справедливим, якщо воно виконується»

18 квітня 2024, 15:00

У рамках вивчення навчальної дисципліни «Юридична риторика» Навчально-наукового інституту права Національного університету водного господарства та природокористування першокурсники факультету правознавства відвідали Рівненський апеляційний суд, поспілкувалися з суддями та працівниками апарату суду, а також побували в судових засіданнях. Така співпраця суду  та вищого навчального закладу триває давно й основною її натхненницею є Мирослава Якимчук, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри правоохоронної діяльності та спеціальних юридичних дисциплін.

Направду, сьогодні нашим юним гостям пощастило, оскільки всі судові засідання, призначені до розгляду, які ми спланували відвідати завчасно, відбулися, сторони прибули за викликом суду та, зрештою, суть спорів для майбутніх юристів була повчальною не лише в професійному плані, а й загальнолюдському. Оскільки дві апеляційні скарги стосувалися інтересів дітей: забезпечення позову та сприяння позивачеві у спілкуванні за допомогою месенджерів з малолітнім сином, який проживає з мамою в Чехії, та скасування рішення місцевого суду щодо позбавлення 51-річного рівнянина батьківських прав, наші гості наочно переконалися, що за кожним спором стоять не лише інтереси сторін, але й людські долі, долі дітей, у тому числі й тих, яким не пощастило народитися в благополучних сім’ях.

Інші спори мали майновий характер та торкалися стягнення з відповідача заборгованості за доставку газу.

У перервах між засіданнями зі студентами поспілкувався заступник голови Рівненського апеляційного суду Степан Шимків, роз’яснив процесуальні нюанси при прийнятті рішень, наголосив, що суд завжди дає можливість висловитись сторонам і бути почутими. А це, у свою чергу, допомагає колегії суддів приймати справедливі рішення.

— Ви майбутні юристи і попереду у вас непростий шлях становлення та професійного зростання, — звернувся до студентів Степан Степанович. —  Серед дисциплін, які ви нині опановуєте, юридична риторика. І цей предмет не лише про вміння переконати суд у прийнятті рішення саме на вашу користь, але й про ретельну підготовку до кожного засідання, вивчення матеріалів справи, компетентність і пошук таких аргументів у спорі, які б шальки терезів Феміди перехилили на вашу користь, уміння застосувати норми вітчизняного та міжнародного законодавства. Не забувайте про важливість принципу змагальності сторін і завжди пам’ятайте, що будь-яке рішення буде справедливим лише тоді, якщо воно виконується.