flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вишиванка — символ незламності українського духу

16 травня 2024, 11:08

Щороку кожен третій четвер травня ми відзначаємо День вишиванки. Лідери держав, засвідчуючи беззаперечну прихильність і підтримку України, також одягаються у вишиванки. Ще у шістдесяти країнах світу, де присутня українська діаспора та вимушені переселенці, у цей день тривають флешмоби та проводяться марші у вишиванках.

Прикметно, що вишиваний одяг люди носять не лише в святкові дні, як у часи наших дідів-прадідів, але й в повсякденному житті він давно посів чільне місце. Давнє українське прислів’я найкраще передає ставлення українців до красивого традиційного для нашої держави одягу, над створенням якого майстрині працюють багато місяців: «Рукави – як писанка, а личко – як маків цвіт».

Особливе значення День вишиванки має в час кровопролитної війни, яку проти Української держави веде російська федерація.

Тому аби підтримати дух українців та українських воїнів, судді й працівники апарату Рівненського апеляційного суду одягнулися сьогодні у свій найкращий одяг, прикрашений вишивкою. Таке вбрання, без перебільшення, залишається символом незламності українського духу і заявляє на весь світ про те, що українці — вільний народ, який попри тяжкі часи береже любов до вишиванки та особливі традиції її створення, що передаються з покоління в покоління, вірить у перемогу світла над темрявою. 

Нагадаємо, що  найбільша кількість людей у вишиванках, яка зібралась в одному місці, була зафіксована у День Незалежності в 2011 році саме в Рівному. 24 серпня на майдані Незалежності тоді зібралося 6 570 людей у вишиванках. Цю цифру зафіксовано у Книзі рекордів України.

Що дуже символічно, наступний схожий рекорд було встановлено в 2018 році у Волновасі Донецької області, яка з 12 березня 2022 року перебуває під окупацією російських військ. Поблизу будівлі райдержадміністрації з нагоди святкування 27-ї річниці Незалежності України було презентовано рекорд України з найбільшої кількості людей у вишиванках на одній локації в зоні Операції об’єднаних сил, де в патріотичному одязі зібралося 5 095 осіб і один песик.

Ми віримо, що кожен захоплений окупантами населений пункту повернеться додому, а його мешканці зможуть встановити нові рекорди у незалежній, вільній і сильній Україні!