flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя-спікер Надія Ковальчук: «Одна людина має право звертатися до суду з позовом, інша — заперечувати проти його задоволення»

04 червня 2024, 16:30

Цю та інші тези почули сьогодні 10-класники одного з рівненських ліцеїв в стінах Рівненського апеляційного суду, на базі якого відбувся один із етапів навчального циклу «Дитячий шлях до прав людини. Відкриті зустрічі», організованого керівником апарату суду апеляційної інстанції Лесею Хилевич спільно з головними спеціалістами відділу сприяння роботі регіонального представництва Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Рівненській області Тетяною Українець та Артемом Черняком.

Мета таких спільних освітніх заходів — отримання дітьми не лише знань у сфері юриспруденції, але й занурення їх у світ прав.

Найперше — наші гості відвідали судові засідання та змогли наочно пересвідчитися, як колегія суддів переглядає апеляційні скарги, подані на рішення місцевих судів у цивільному та кримінальному судочинстві.

Із ліцеїстами у перерві між засіданнями поспілкувалася досвідчена суддя-спікер Рівненського апеляційного суду Надія Ковальчук і зауважила, що кожна справа для суддів є важливою, оскільки йдеться про захист порушених прав громадян, і суд, як правило, є останньою інстанцією, яка таке право може відновити.

— Ми ретельно готуємося до кожного судового розгляду, вивчаємо матеріали справи і доводи апеляційної скарги, у засіданні даємо висловитись усім учасникам, оскільки одна людина має право звертатися до суду з позовом, інша — заперечувати проти його задоволення, та колегіально, коли мова йде про цивільні й кримінальні справи, приймаємо рішення згідно з нормами вітчизняного й міжнародного судочинства, —  резюмувала Надія Миколаївна.

Про основні завдання Рівненського апеляційного суду 10-класникам ліцею розповіла заступниця керівника апарату суду Ірина Бойчук та зауважила, що робота в суді вимагає не лише необхідних юридичних знань і обізнаності у правовій сфері, але й уважності, відповідальності і стресостійкості, а тому найважливіше завдання для учнівської молоді на найближчі роки — сумлінність у навчанні та виважений і свідомий вибір професії, яка сприятиме постійному особистісному й професійному зростанню, допомагатиме розвиватися та досягати поставлених, у тому числі й кар’єрних, цілей.