flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Рівненського апеляційного суду звертатимуться до ВРУ та КМУ щодо питання суддівської винагороди

20 листопада 2018, 11:06

Таке рішення вони прийняли на зборах суддів, що відбулися сьогодні, 20 листопада, в Рівненському апеляційному суді.

Підставою для прийняття рішення про звернення до Верховної Ради України та  Кабінету Міністрів України стала неприйнятність проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (реєстр. № 9258 від 01.11.2018) та щодо внесення змін до деяких законодавчих актів з метою забезпечення прав громадян на доступ до правосуддя та справедливий суд.

Судді Рівненського апеляційного суду стурбовані зазначеним законопроектом, оскільки такий підхід не відповідає суті і завданням судової реформи щодо досягнення і забезпечення якісного відправлення правосуддя, в першу чергу, судами першої й апеляційної інстанцій, оскільки розгляд переважної більшості судових справ завершується саме в цих інстанціях. Очевидно, що така зміна призведе до грубого порушення не лише принципу незалежності та недоторканності суддів, а й принципів правової визначеності й легітимних законних очікувань, які є елементами верховенства права.

Скасування підвищення розміру посадових окладів суддів судів, які в рамках судової реформи пройшли успішне кваліфікаційне оцінювання та підтвердили відповідність займаній посаді, є фактично зміною гарантій, передбачених спеціальним законом, та матиме негативний вплив на фінансове забезпечення судів і суддів, що є невід’ємною складовою як незалежності окремого судді, так і незалежності всієї судової влади.