flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рівненський апеляційний суд позбавив водія «Toyota Land Cruiser» права керування транспортними засобами на один рік

28 вересня 2021, 11:44

Крім того, чоловік сплатить 17 000 гривень штрафу за те, що сів за кермо позашляховика у стані алкогольного сп’яніння.

Рівненський апеляційний суд розглянув адміністративну справу за апеляційною скаргою захисника в інтересах водія «Toyota Land Cruiser», подану на постанову місцевого суду, якою чоловіка притягнуто до адміністративної відповідальності за ч.1 ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі — КУпАП) і на нього накладено адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 17 000 грн. із позбавленням права керування транспортними засобами строком на один рік. 

І в апеляційній скарзі, і в судовому засіданні захисник просив постанову суду скасувати та закрити провадження у справі. Наголошував, що працівники поліції порушили порядок при здійсненні огляду на визначення стану алкогольного сп’яніння, направлення на огляд, в тому числі оформлення відмови від його проходження.

Оскільки на розгляд адміністративної справи в апеляційний суд водій  «Toyota Land Cruiser» не з'явився, його захисник вказав на можливість розгляду справи у відсутності свого підзахисного.

Заслухавши захисника, перевіривши матеріали адміністративної справи, суд апеляційної інстанції прийняв  рішення про відхилення апеляційної скарги.

Суд встановив, що вдосвіта 24 липня 2021 року чоловік  у місті Вараш Рівненської області керував транспортним засобом марки «Toyota Land Cruiser». У водія були ознаки алкогольного сп’яніння (запах алкоголю з порожнини рота, поведінка, що не відповідає обстановці, виражене тремтіння пальців рук). Від проходження огляду на визначення стану алкогольного сп’яніння на місці зупинки та в медичному закладі він відмовився, чим порушив п. 2.5 Правил дорожнього руху України та вчинив адміністративне правопорушення, передбачене ч.1 ст. 130 КУпАП.

Залишаючи постанову місцевого суду без змін, суд апеляційної інстанції погодився з висновком про доведеність вини водія «Toyota Land Cruiser» у вчиненні правопорушення, оскільки зазначені у постанові обставини ґрунтуються на зібраних у справі та перевірених у судовому засіданні доказах.

Нагадаємо, що при повторному протягом року вчиненні порушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП, суд позбавляє водія права керування транспортними засобами на три роки та штрафує на 34 000 грн. Крім того, таких водіїв можуть арештувати на 10 діб або ж конфіскувати у них автомобіль. А якщо водія двічі зупинили п’яним упродовж одного року, то його позбавлять права керування транспортними засобами на 10 років зі штрафом 51 000 грн., або ж арештують на 15 діб із конфіскацією автомобіля.

І для охочих зволікати з розглядом адміністративних матеріалів за ст.130 КУпАП: строк накладення штрафів на нетверезих водіїв збільшено до одного року, а не трьох місяців, як це було раніше.