flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обвинувачений у вчиненні смертельної аварії на Володимиреччині із суду вийшов у супроводі конвою. Попереду — 4 роки колонії

30 вересня 2021, 09:02

Рівненський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду кримінальних справ скасував вирок місцевого суду в частині призначеного покарання та призначив винуватцеві смертельної аварії покарання у виді позбавлення волі строком на 4 роки, з позбавленням права керувати транспортними засобами впродовж року. Чоловіка, який у день аварії перебував за кермом у стані алкогольного сп’яніння 1,6 проміле, що у 8 разів перевищує допустиму норму, а після наїзду на 40-річного велосипедиста залишив його в небезпеці й не надав домедичну допомогу, під варту взяли в залі судового засідання.

Трагічна подія сталася після 17-ї години 11 січня 2020 року у селі Каноничі Володимирецького району.

30-річний житель села Зелене цього ж району, керуючи автомобілем «BMW», допустив наїзд на місцевого жителя, який велосипедом їхав дорогою у попутному напрямку. Керманич з місця пригоди втік. Однак очевидцем події став інший водій автомобіля, який зумів наздогнати втікача, заблокував йому рух та викликав поліцію.

Підозрюваного затримали й оголосили підозру у вчиненні кримінальних правопорушень одразу за двома статтями Кримінального кодексу України: ч.2 ст. 286 (порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинили смерть потерпілого) та ч. 1 ст. 135 (залишення в небезпеці).

Вироком Володимирецького районного суду від 29 травня 2020 року К. визнано винуватим у вчиненні згаданих вище злочинів та застосовано покарання за сукупністю злочинів 4 роки позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на 2 роки. Місцевий суд застосував до обвинуваченого ст. 75 Кримінального кодексу України, звільнивши його від відбування призначеного основного покарання з випробуванням, з двохрічним іспитовим строком.

Не погодившись із такою позицією суду першої інстанції, до Рівненського апеляційного суду надійшли дві апеляційні скарги прокурорів, в яких вони оспорили вирок в частині невідповідності призначеного покарання тяжкості злочину та особі обвинуваченого, просили вирок суду скасувати та ухвалити новий, яким призначити К. остаточне покарання за сукупністю злочинів у виді позбавлення волі на строк 4 роки з позбавленням права керування транспортними засобами строком на 1 рік.

Захисник обвинуваченого і сам К. просили апеляційні скарги прокурорів відхилити, а вирок місцевого суду залишити без змін.

Заслухавши суддю-доповідача, прокурора, який підтримав апеляційні скарги, обвинуваченого К. та його захисника, колегія суддів прийшла до висновку про їх задоволення.

Скасовуючи вирок місцевого суду в частині призначеного покарання та призначаючи основне покарання за сукупністю злочинів — 4 роки з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк 1 рік, колегія суддів врахувала ступінь тяжкості вчинених  злочинів, особу винного та обставини, які пом’якшують та обтяжують покарання, а також ту обставину, що К., усвідомлюючи, що здійснив наїзд на потерпілого та поставив своїм діянням останнього в небезпечний для життя стан, маючи змогу надати потерпілому домедичну допомогу, свідомо цього не зробив, з місця пригоди зник та не повідомив ні поліцію, ні медиків про подію. Більше того, водій перебував за кермом у стані алкогольного сп’яніння, що також вплинуло на суворість покарання. Така усталена практика Верховного Суду: за вчинення злочину, передбаченого ст. 286 Кримінального кодексу України, водієм, який керує транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння, зазвичай виключає застосування інституту звільнення від відбування покарання з випробуванням.

На думку апеляційного суду, саме таке покарання буде справедливим, необхідним і достатнім для виправлення обвинуваченого та попередження вчинення нових злочинів.