flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підприємець перевіз із Польщі до України м’ясопродукти за підробленими комерційними рахунками

07 вересня 2022, 14:17

За такі неправомірні дії суд визнав директора фірми винним у незаконному переміщенні товару через митний кордон України з поданням митному органу як підстави для переміщення товарів документів, що містять неправдиві відомості, та наклав на нього штраф в розмірі 100% вартості свинячих м’ясопродуктів із конфіскацією товару. Загальна сума збитків, яку зазнав підприємець, складає майже 10 мільйонів гривень.  

На діяльність киянина, який був директором Товариства з обмеженою відповідальністю (далі — ТзОВ), зареєстрованого у Волинській області, Департамент боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Державної митної служби України звернув увагу в червні 2021 року. Співробітники Департаменту звернулися із запитом до митних органів Республіки Польща про надання адміністративної допомоги у проведенні перевірки щодо дотримання законодавства України з питань митної справи при ввезенні на митну територію України товару «свинячі м’ясопродукти» на адресу ТзОВ.

Митні органи Республіки Польща повідомили, що польська фірма не пред’являла інвойсів, наданих у запиті Департаменту. Експортер не має жодних перерахованих у запиті документів, митних декларацій щодо ввезення на митну територію України м’ясної сировини.  

Встановивши невідповідність даних, що містяться у доданих до листа документах, даним, заявлених при митному оформленні товарів на митній території України, митні органи склали на директора фірми — суб’єкта відповідальності при вчиненні порушення митних правил підприємством — протокол про вчинення адміністративного правопорушення за ч. 1 ст. 483 Митного кодексу України та скерували для розгляду до місцевого суду.

Захисник директора фірми, не погодившись із позицією суду першої інстанції, який визнав його підзахисного винним у порушенні митних правил і застосував відповідне стягнення, оскаржив рішення суду до Рівненського апеляційного суду, наполягаючи на скасуванні постанови суду та закритті провадження у справі за відсутністю складу адміністративного правопорушення.

Суд апеляційної інстанції, залишаючи рішення місцевого суду без змін, а апеляційну скаргу — без задоволення,  встановив, що впродовж вересня 2020 року на виконання зовнішньоекономічного контракту, укладеного між українським ТзОВ та польською компанією, здійснено імпорт м’ясної сировини на митну територію України.

Після перевірки, ініційованої Департаментом боротьби з контрабандою та порушенням митних правил Державної митної служби України, встановлено, що експортер, заявлений у документах про переміщення товару, не має відношення ні до комерційних рахунків, ні до ввезеної на територію України продукції.

Таким чином, директор ТзОВ вчинив дії, спрямовані на переміщення через митний кордон України м’ясопродуктів вартістю понад 4 мільйони 735 гривень із приховуванням від митного контролю, надавши митному органу як підстави для переміщення товарів документи, що містять неправдиві відомості.

Санкція ч. 1 ст. 483 Митного кодексу України, за якою суд визнав підприємця винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбачає не лише накладення на порушника штрафу в розмірі 100 відсотків вартості товарів — безпосередніх предметів порушення митних правил, а і їх конфіскацію.

Загальна сума збитків, яку зазнав директор ТзОВ, складає майже 10 мільйонів гривень.