flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рівненський апеляційний суд позбавив злісного порушника права найближчих 22 роки керувати транспортними засобами

07 листопада 2022, 10:28

Точніше — на 22 роки 6 місяців і 23 дні, а також застосував до нього адміністративне стягнення — 15 діб адміністративного арешту.

Рівненський апеляційний суд відхилив апеляційну скаргу захисника 33-річного мешканця Рівненського району та залишив без змін постанову місцевого суду, якою К. визнано винним  у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі — КУпАП), та накладено на нього адміністративне стягнення у виді адміністративного арешту строком на 15 діб.

У відповідності до ч.3 ст. 30 КУпАП суд приєднав до стягнення у виді позбавлення права керування транспортними засобами на строк 10 років невідбуту частину стягнення згідно з іншою постановою суду та призначив порушникові 22 роки 6 місяців і 23 дні позбавлення права керування транспортними засобами, без конфіскації транспортного засобу.

Позиція апеляційного суду ґрунтується на тому, що порушник двічі протягом року піддавався адміністративному стягненню за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів. Чоловік щоразу відмовлявся від проходження огляду як на місці зупинки, так і в медичній установі.

Втретє працівники поліції зупинили кермувальника в одному з сіл Острожчини на початку червня цього року та, помітивши в нього ознаки наркотичного сп’яніння, склали черговий адміністративний протокол і зафіксували відмову від проходження огляду. Це підтверджують відеозаписи з нагрудної камери працівника патрульної поліції.

Матеріали адміністративного провадження знову потрапили для розгляду спершу до місцевого суду, пізніше — до Рівненського апеляційного суду.

Призначаючи покарання, суд застосував ч.3 ст. 30 КУпАП. У ній зазначається, що якщо особа, яку суд позбавив права керування транспортними засобами, до закінчення строку дії такого стягнення вчиняє нове адміністративне правопорушення, за яке застосоване стягнення у виді позбавлення права керування транспортними засобами, до стягнення за вчинення нового адміністративного правопорушення приєднується невідбута частина стягнення.

Оскільки загальний строк позбавлення такого права може перевищувати гранично допустимий строк, передбачений частиною другою цієї статті, то й сумарний термін позбавлення права керування для мешканця Рівненського району перевищив двадцять років.

На думку апеляційного суду, такий вид адміністративного стягнення є справедливим та достатнім для виправлення адмінправопорушника, а також запобігання вчиненню ним аналогічних правопорушень.