flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інженера-гідротехніка з Рівного підозрюють у несанкціонованому розповсюдженні інформації про розміщення Збройних Сил України та пропаганді війни на інтернет-каналі

28 листопада 2022, 17:23

При затриманні 63-річного рівнянина співробітники Служби безпеки України виявили в його помешканні боєприпаси, які той зберігав незаконно. А назва каналу, в якому він поширював антиукраїнські гасла, співзвучна з риторикою пропагандистів ворога.  

Орган досудового розслідування повідомив чоловікові про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України: ч.2 ст. 114-2, ч.1 ст. 263 та ч. 3 ст. 436.

21 жовтня у місцевому суді підозрюваному було обрано запобіжний захід — тримання під вартою строком на 60 діб, до 17 грудня 2022 року.

Захисник затриманого оскаржив ухвалу слідчого судді до Рівненського апеляційного суду, просив її скасувати та постановити нову ухвалу, застосувавши до підозрюваного запобіжний захід, не пов'язаний з триманням під вартою — домашній арешт. Переконував суд, що ризики стороною обвинувачення не доведені, а його підзахисний переховуватись від органу досудового розслідування наміру не має. Категорично заперечивши причетність до злочинів, у вчиненні яких його підозрюють, стверджував, що канал створив як нотатник, а патрони різних калібрів йому підкинули. 

Категорично проти задоволення апеляційної скарги виступив прокурор. Він нагадав, що підозрюваний у серпні цього року створив проросійський канал в одному з месенджерів та, маючи кілька десятків підписників, розповсюджував інформацію про можливі місця перебування військових ЗСУ. Прокурор просив залишити ухвалу слідчого судді місцевого суду без змін, оскільки пом’якшення підозрюваному запобіжного заходу призведе до продовження злочинної діяльності.

Доки слідчим шляхом перевіряється інформація про отримання затриманим інженером-гідротехніком даних про місця розташування українських військових формувань, Рівненський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду кримінальних справ відхилив апеляційну скаргу захисника підозрюваного, а ухвалу слідчого судді місцевого суду залишив без змін.