flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд при прийнятті рішення не взяв до уваги висновок лікаря про проходження адмінправопорушником медичного огляду

01 грудня 2022, 09:59

Оскільки 32-річний рівнянин після зупинки автомобіля, за кермом якого перебував, не погодився на пропозицію працівників патрульної поліції пройти огляд на визначення стану наркотичного сп’яніння в спеціалізованому медичному закладі, а зробив це у приватному порядку після оформлення адміністративних матеріалів.

Працівники поліції автомобіль  «Honda Civic» на вулиці Буковинській у Рівному зупинили 16 серпня після 15-ї години. За кермом іномарки перебував місцевий житель А.. Водій мав неприродну блідість обличчя, руки тремтіли й поведінка була неприродною. Патрульні кілька разів запропонували рівнянинові, і це підтверджується відеоматеріалами з нагрудної камери працівника поліції, пройти в медичному закладі огляд на визначення стану наркотичного сп’яніння. Водій відмовився і вже в жовтні місцевий суд визнав його винним у керуванні транспортним засобом в стані наркотичного сп’яніння, оштрафував на 17 000 гривень та на рік позбавив права керувати транспортними засобами.

Захисник адмінправопорушника оскаржив судове рішення до Рівненського апеляційного суду, просив постанову місцевого суду скасувати, а провадження у справі закрити.

Апеляційний суд відхилив апеляційну скаргу захисника, а постанову суду попередньої інстанції залишив без змін.

Приймаючи таке рішення, суд апеляційної інстанції взяв до уваги докази, що містяться в матеріалах справи і підтверджують, що після зупинки автомобіля  «Honda Civic» працівники поліції пропонували водієві пройти огляд в спеціалізованому медичному закладі. Однак той категорично відмовився і пройшов його в приватному порядку вже після оформлення адміністративних матеріалів та надав суду висновок лікаря, в якому зазначалося, що в крові, звичайно, наркотичних речовин не виявлено.

Зауважимо, що такий огляд не передбачений ст. 266 Кодексу України про адміністративні правопорушення та Інструкцією про порядок виявлення у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижуються увагу та швидкість реакції.

У даному випадку порушник притягнутий до адміністративної відповідальності не за керування транспортним засобом в стані наркотичного сп’яніння, а за відмову від проходження такого огляду у встановленому порядку.

Оскільки обійти чинне законодавство водієві іномарки не вдалося, йому доведеться сплатити 17 000 гривень штрафу, а також Не доведеться в найближчий рік керувати транспортними засобами.