flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рівненський апеляційний суд передав арештований гелікоптер «Robinson r-44» на баланс Кременчуцького льотного коледжу

13 червня 2023, 10:53

Цей освітній заклад Харківського національного університету внутрішніх справ готує низку спеціалістів, серед яких — пілоти, електромеханіки, логісти, оператори безпілотних літальних апаратів та інші. Потреби на таких фахівців у нинішній час вкрай високі, тому суд апеляційної інстанції змінив ухвалу судді Турійського районного суду Волинської області від 15 вересня 2022 року в частині визначення долі речових доказів у кримінальному провадженні й передав гвинтокрил та ключі від нього на баланс Кременчуцького льотного коледжу.

Нагадаємо, у 2021 році оперативники та слідчі Служба безпеки України у Волинській області встановили, що організатори придбали в одній із східних областей України гелікоптер «Robinson r-44» та, переобладнавши вертоліт під контрабандні перевезення, перетинали кордон із Польщею на низькій висоті, щоб не бути запеленгованими прикордонниками. Поміж вилазками гвинтокрил приховували у замаскованих ангарах.

Як повідомила СБУ у Волинській області, правоохоронці затримали підозрюваних у Ковельському районі під час чергової спроби переміщення 15,2 тис. пачок цигарок українського виробництва. Крім товару, у ділків вилучили гелікоптер і мікроавтобус.

Підозрюваним повідомили про підозру у незаконному транспортуванні з метою збуту підакцизних товарів та порушенні правил міжнародних польотів, вчинених організованою групою.

Ухвалою судді Турійського районного суду 15 вересня 2022 року кримінальне провадження стосовно обвинуваченого М. було закрите у зв’язку із закінченням після повідомлення особі про підозру строку досудового розслідування, визначеного статтею 219 Кримінального процесуального кодексу України, накладено арешт на майно та зобов’язано передати гелікоптер на потреби Збройних сил України Міністерства оборони України.

Прокурор оскаржив це судове рішення в апеляційному порядку, наполягаючи на його скасуванні та постановленні нової ухвали про скерування кримінального провадження на новий судовий розгляд.

Проти задоволення апеляційної скарги виступили представник власника арештованого майна, обвинувачений та його захисник.

Рівненський апеляційний суд прийшов до висновку про залишення апеляційної скарги прокурора без задоволення та скасування ухвали судді місцевого суду. Апеляційний суд постановив нову ухвалу, якою змінив попереднє рішення в частині визначення долі речових доказів у кримінальному провадженні та передав арештований гелікоптер «Robinson r-44» і ключі від нього на баланс Кременчуцького льотного коледжу Харківського національного університету внутрішніх справ для підготовки курсантів — майбутніх пілотів та спеціалістів у сфері обслуговування повітряних суден.

Зауважимо, що сторони категорично заперечували проти передання літального апарата освітньому закладу попри те, що жодна військова частина Збройних сил України Міністерства оборони України від вересня 2022 року не звернулася з заявою про передачу арештованого гелікоптера, оскільки цивільні борти такого типу українські військовики не використовують.