flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Попри заборону й чималі штрафи 21-річний мешканець Дубенського району продовжує керувати транспортними засобами

01 серпня 2023, 09:43

Водійського посвідчення відповідної категорії порушник не отримував, а штраф у розмірі 40 800 гривень не зупиняє його від вчинення нових правопорушень.

Місцевий суд визнав Я. винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 126 КУпАП (повторне протягом року вчинення правопорушень, передбачених ч.ч. 2-4 цієї статті) та застосував до нього адміністративне стягнення — штраф у розмірі 40 800 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами упродовж 5 років.

Не погодившись із таким рішенням, 21-рійчний Я. оскаржив його до Рівненського апеляційного суду. Не заперечуючи фактів керування автомобілем без посвідчення водія, просив скасувати оскаржувану постанову та, визнавши його винним у вчиненні правопорушення, застосувати штраф без позбавлення права керування транспортними засобами.

Апеляційний суд відмовив у задоволенні апеляційних вимог з наступних підстав.

Суду відомо, що у грудні 2022 року Я. був притягнутий до відповідальності за вчинення правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 126 КУпАП (керування транспортним засобом особою, яка не має права керування таким транспортним засобом).

Уже в травні цього року він повторно керував автомобілем «Renault Megane», не маючи права керування автомобілем.

Іншими словами — не отримував посвідчення водія відповідної категорії.

Таким діями Я. вчинив правопорушення, передбачене ч.5  ст. 126 КУпАП.

Факти вчинення такого правопорушення, за обставин, викладених у протоколі про адміністративне правопорушення, підтверджуються сукупністю зібраних у справі доказів, які повністю узгоджуються між собою, а тому висновок суду першої інстанції про доведеність вини апелянта є законним та обґрунтованим.

Відхиляючи апеляційну скаргу, суд апеляційної інстанції не знайшов підстав для її задоволення, оскільки ч.5 ст. 126 КУпАП містить безальтернативну санкцію, яка не передбачає можливості адміністративного стягнення без позбавлення порушника права керування  транспортними засобами.