flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Чоловік, який сів за кермо у стані наркотичного сп’яніння, просив не позбавляти його права керування транспортними засобами

12 січня 2024, 11:48

У судовому засіданні він визнав свою вину й не заперечував проти сплати 17 000 гривень штрафу. Чи погодився Рівненський апеляційний суд з доводами його апеляційної скарги, читайте в матеріалі.

Мешканець Сарненського району у поле зору працівників патрульної поліції потрапив торік на початку вересня. Автомобіль, за кермом якого перебував 35-річний водій, правоохоронці зупинили в Сарнах.

Після огляду у спеціалізованому закладі підтвердився факт перебування водія у стані наркотичного сп’яніння.

Місцевий суд визнав чоловіка винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі — КУпАП), та наклав стягнення — 17 000 гривень штрафу з позбавленням права керування транспортними засобами строком на один рік.

Адмінправопорушник оскаржив постанову суду першої інстанції до Рівненського апеляційного суду. Покликаючись на сімейні обставини, важкий матеріальний стан, просив призначити адміністративне стягнення нижче від найнижчої межі санкції ч. 1 ст. 130 КУпАП: накласти на нього штраф, але не позбавляти права керування транспортними засобами.

Суд апеляційної інстанції відмовив апелянтові у задоволенні апеляційної скарги, оскільки оскаржувана постанова прийнята з дотриманням норм чинного законодавства.

Ми неодноразово наголошували, що ч. 1 ст. 130 КУпАП містить безальтернативну санкцію у виді штрафу і позбавлення права керування транспортними засобами на один рік.

Таке адміністративне стягнення є неподільним і застосовується з метою виховання особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, а також запобігання вчиненню нею аналогічних правопорушень.