flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відсутність у порушника посвідчення водія не гарантує захисту від адміністративної відповідальності

19 липня 2024, 12:21

Суд вдруге впродовж року притягнув 19-річного мотоцикліста з Сарненського району до адмінвідповідальності за керування транспортним засобом без посвідчення водія та стягнув з нього 40 800 гривень штрафу із позбавленням права керування транспортними засобами на 5 років.

Місцевий суд торік наприкінці листопада притягнув порушника за керування мотоциклом «LIFAN 150» без посвідчення водія до відповідальності за ч.2 ст. 126 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі — КУпАП).

Уже наприкінці січня мотоцикліст знову потрапив у поле зору правоохоронців, які склали на нього адміністративний протокол за ч.5 ст. 126 КУпАП (керування транспортним засобом особою, яка не має відповідних документів на право керування транспортним засобом певної категорії, вчинене повторно протягом року) та скерували до місцевого суду, який визнав чоловіка винним за вказано статтею та застосував до нього адміністративне стягнення у виді 40 800 гривень штрафу із позбавленням права керування транспортними засобами на 5 років.

Адмінправопорушник, не погодившись із судовим рішенням, оскаржив його до Рівненського апеляційного суду, просив скасувати, а провадження у справі закрити, оскільки, на думку апелянта, суд неправомірно позбавив його права керування транспортними засобами, тому що на день ухвалення судового рішення він не набув такого права.

Апеляційний суд, залишаючи оскаржувану постанову суду попередньої інстанції без змін, а апеляційну скаргу — без задоволення, вкотре наголошує, що відсутність у порушника посвідчення водія не є реабілітуючою обставиною при накладенні адміністративного стягнення в межах санкції ч.5 ст. 126 КУпАП, яка не передбачає альтернативної відповідальності за вчинення такого правопорушення.

Не мають правового значення і покликання апелянта на те, що він навчається на категорію «А», оскільки примітка до ст. 126 КУпАП, за якою положення ч.ч. 1, 2 цієї статті не застосовується до осіб, які у встановленому порядку навчаються водінню транспортного засобу, адже її положення застосовуються при навчальній їзді, яка дозволяється тільки в присутності спеціаліста з підготовки водіїв і здійснюється на транспортних засобах, які є спеціально обладнаними та мають відповідні розпізнавальні знаки.

Під час керування мотоциклом порушник такої їзди не здійснював, тому застосований місцевим судом до апелянта вид адміністративного стягнення є справедливим та достатнім для його виправлення, а також запобігання вчиненню нових правопорушень як самим правопорушником, так  і іншими особами.