flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Перший рік роботи Верховного Суду: досягнення та нові виклики

14 грудня 2018, 11:08

            Розпочалась конференція «Роль Верховного Суду в забезпеченні прав і свобод людини», під час якої обговорюватимуться досягнення та випробування першого року роботи Верховного Суду, виклики в питаннях забезпечення верховенства права та ефективного захисту прав людини й основоположних свобод, які постають перед верховними судами різних країн. Серед запрошених — голова Рівненського апеляційного суду Олег Полюхович.

            З вітальними промовами до учасників заходу звернулися Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, Президент України Петро Порошенко, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, Спеціальний представник Генерального секретаря Ради Європи України Режі Брійя.

            На порядку денному конференції — заслуховування спеціальної доповіді Валентини Данішевської «Ефективний захист прав і свобод людини: перший рік нового Верховного Суду».

            Під час першої сесії учасники заходу обговорять завдання, досягнення й нові виклики Верховного Суду, подискутують про єдність судової практики в захисті прав і свобод людини, про погляд громадськості на роботу Верховного Суду і на якому етапі другий конкурс до суду найвищої інстанції.

            Всі ці та багато інших питань зможуть задати представники мас-медіа під час прес-брифінгу безпосередньо для Голови Верховного Суду й Спеціального представника Генерального секретаря Ради Європи в Україні.

            З важливих тем, винесених на другу сесію заходу — обговорення незалежності, компетентності, доброчесності судової влади як фундаменту правової держави; огляд стандартів Європи та міжнародної практики; обговорення викликів, що стоять перед верховними судами в питаннях ефективного захисту прав і свобод людини; про особливу роль судової гілки влади у виконанні рішень Європейського суду з прав людини; процедурні новації Верховного Суду й інші, не менш актуальні питання.

Нагадаємо, 15 грудня 2017 року почав діяти новий Верховний Суд — найвищий суд у системі судоустрою України, який є єдиною касаційною інстанцією України.

Організаторами конференції є Верховний Суд і Проект Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні».