flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Двоє братів за рубку дерев у заповіднику отримали обвинувальний вирок

27 лютого 2019, 10:12

Рівненський апеляційний суд скасував вирок Березнівського районного суду від 11 червня 2018 року, яким Копця Д. та Копця С. визнано невинуватими у вчиненні злочину, передбаченого ст.246 Кримінального кодексу України (незаконна порубка лісу), та виправдано.

У ході досудового розслідування та судового розгляду встановлено, що 07 вересня 2016 року близько 23-ої год 23-річний Копець Д. та 27-річний Копець С. на території Бобрівського лісництва ДП «Березнівське лісове господарство», яке належить до природно-заповідного фонду, за допомогою бензопили, здійснили рубку дерев породи «дуб».

11 червня 2018 року Березнівський районний суд визнав Копця Д. та Копця С. невинуватими у вчиненні злочину, передбаченого ст.246 Кримінального кодексу України (незаконна порубка лісу), та виправдав останніх у зв’язку із недоведеністю їх участі у вчиненні злочину.

Вирок місцевого суду у Рівненському апеляційному суді оскаржив прокурор. В апеляційній скарзі державний обвинувач просить скасувати вироку суду першої інстанції та ухвалити новий, яким Копця Д. та Копця С. визнати винними у вчиненні злочину, передбаченого ст.246 Кримінального кодексу України. Призначити обвинуваченим покарання у виді позбавлення волі на строк 2 роки, та звільнити  Копця Д. та Копця С. від відбування покарання з випробуванням строком на 2 роки.

Рівненський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду кримінальних справ, заслухавши доводи прокурорів, які підтримали апеляційну скаргу, думку обвинувачених та захисника, що заперечували щодо вимог апеляційної скарги та просили залишити вирок суду в силі як законний і обґрунтований, перевіривши матеріали кримінального провадження й доводи апеляційної скарги, апеляційну скаргу прокурора задовольнив частково. Вирок місцевого суду скасував та ухвалив новий вирок, яким Копця Д. та Копця С. визнав винними за ст.246 Кримінального кодексу України. Призначив покарання обвинуваченим у виді позбавлення волі строком на 1 рік, звільнивши їх від відбування призначеного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням строком на 1 рік.