flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розгляд справи відбувся без судових дебатів

04 березня 2019, 10:34

Рівненський апеляційний суд скасував ухвалу слідчого судді Рівненського міського суду від 08 лютого 2019 року, якою накладено арешт на майно – оригінал договору короткострокової оренди від 04.01.2019 року, укладеного між ППФ «Віган» в особі В. та територіальним управлінням Державної судової адміністрації України в Рівненській області в особі Д.

В ході судового розгляду з’ясувалося, що відділом слідчого управління проводиться досудове розслідування за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), щодо зафіксованих фактів привласнення громадянином В. та іншою службовою особою ТУ ДСА, товарно-матеріальних цінностей, що перебувають у державній власності, а саме на балансі ТУ ДСА, зокрема в приміщенні колишнього управління Національного банку України в Рівненській області.

24 січня 2019 року, на підставі ухвали слідчого судді Рівненського міського суду було проведено обшук за місцем проживання громадянина В., за результатами якого вилучено майно – морозильна камера «Атлант» та 9 стільців, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

 Ухвалу місцевого суду в апеляційному порядку оскаржила представник власника майна, на яке накладено арешт, ТУ ДСА в Рівненській області Л.О. В апеляційній скарзі просила скасувати ухвалу та постановити нову, якою відмовити у задоволенні клопотання слідчого про арешт майна. Апелянт наголошувала на тому, що на час подачі клопотання про арешт майна жодній особі не було повідомлено про підозру.

Заслухавши думку представника власника арештованого майна, доводи прокурора про безпідставність апеляційних вимог, Рівненський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду кримінальних справ, апеляційну скаргу представника власника майна Л.О. задовольнив частково. Ухвалу місцевого суду скасував та призначив новий розгляд в суді першої інстанції.

Скасовуючи ухвалу слідчого судді, суд апеляційної інстанції виходив з того, що судовий розгляд клопотання слідчого місцевим судом розглянуто без проведення судових дебатів, а саме: в журналі судового засідання не було даних щодо позиції прокурора, представників власника майна та їх виступу в судових дебатах.

Основу судових дебатів складають промови учасників судового розгляду. Кожен з учасників судових дебатів доводить суду правильність своєї позиції з посиланням на досліджені під час судового розгляду докази. Основна мета промов учасників судових дебатів – домогтися того, щоб у суду склалось певне внутрішнє переконання щодо доведеності кожної з обставин кримінального провадження на підставі досліджених доказів.