flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підозрюваний у нанесенні смертельних побоїв дружині не хоче перебувати під вартою

09 вересня 2019, 09:36

Захисник 41-річного В. вважає, що його підзахисному необхідно змінити запобіжний захід з тримання під вартою на більш м’який — домашній арешт або особисте зобов’язання. Тому оскаржив ухвалу слідчого судді місцевого суду до Рівненського апеляційного суду.

Ухвалою Костопільського районного суду від 27 серпня 2019 року задоволено клопотання слідчого про обрання підозрюваному у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 121 Кримінального кодексу України (умисне тяжке  тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілої), запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб без визначення розміру застави. Цією ж ухвалою строк тримання під вартою постановлено рахувати з моменту затримання громадянина В .— 24 серпня.

Мешканець одного з сіл, що на Костопільщині, підозрюється в тому, що близько 21-ї години 23 серпня під час сварки із 41-річною дружиною, умисно наніс їй по кілька ударів кулаком в обличчя та живіт. Жінка померла. Судмедексперти встановили причину летального випадку: ушкодження тонкого кишечника і розрив судин. 

У ході апеляційного розгляду захисник підозрюваного переконував колегію суддів, що органом досудового розслідування не доведено наявності обґрунтованої підозри у вчиненні його підзахисним тяжкого злочину. Крім того, стороною обвинувачення не надано доказів на підтвердження існування ризиків, зокрема можливості громадянина В. переховуватись від органів досудового розслідування та суду, впливати на свідків, потерпілого, тому оскаржувану хвалу слід скасувати та постановити нову, якою обрати підозрюваному запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Проти задоволення апеляційної скарги виступив прокурор, який навів суду зібрані органами досудового розслідування докази, серед яких — наявність на джинсах підозрюваного плям бурого кольору, схожих на кров; показання свідків, які підтвердили, що громадянин В. зловживав спиртними напоями та постійно бив свою дружину. Окрім цього, підозрюваний зізнався у вчиненому й дав показання.

Рівненський апеляційний суд хвалу Костопільського районного суді від 27 серпня 2019 року залишив без змін, апеляційну скаргу захисника підозрюваного — без задоволення.

Санкція статті, за якою оголошено підозру громадянинові В., передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від 7 до 10 років.