flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи незалежним і безстороннім судом

14 квітня 2020, 15:10

Рівненський апеляційний суд розглянув апеляційну скаргу адвоката на постанову місцевого суду, якою його підзахисного визнано винним за ч. 44 (незаконне зберігання наркотичного засобу) Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Із протоколу про адміністративне правопорушення вбачається, що 23 жовтня минулого року 41-річний К., який на даний час відбуває покарання в державній установі «Городоцький виправний центр», зберігав у кишені штанів полімерну ємкість із вмістом подрібненої рослинної речовини зеленого кольору.

Постановою Рівненського районного суду від 09 січня 2020 року громадянина К. визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 44 КУпАП, та застосовано до нього адміністративне стягнення у виді штрафу в сумі 850 грн.

В апеляційній скарзі адвокат переконував суд, що наведені в протоколі про адміністративне правопорушення дані не відповідають фактичним обставинам справи. Просив скасувати постанову місцевого суду, а провадження у справі закрити.

Апеляційний суд, розглянувши матеріли адміністративної справи, заслухавши учасників справи, скасував постанову Рівненського районного суду від 09 січня 2020 року про притягнення К. до адміністративної відповідальності за ст.44 Кодексу України про адміністративні правопорушення, адміністративне провадження закрив за відсутністю події і складу адміністративного правопорушення.  

Скасовуючи рішення місцевого суду, Рівненський апеляційний суд виходив з того, що місцевий суд не з’ясував, що обшук громадянина К. був проведений із порушенням, оскільки підстави і порядок обшуку, права обшукуваного перед його початком не оголошувалися, пропозиція здати заборонені предмети не надходила. Особистий обшук К. було проведено без рішення начальника виправного центру, не в спеціально призначеному місці, без складення протоколу вилучення, яке в журналі обліку виправного центру не зареєстровано. Крім того, із матеріалів справи вбачається, що постановою від 29.11.2019 року слідчим закрито кримінальне провадження за ч.1 ст.309 КК України, у зв’язку з відсутністю в діях К. складу злочину.

Згідно статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов’язків цивільного характеру або встановить обгрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.